Cineblend 2017

Aankondiging en oproep tot inzenden films

Bioscoop Het Ketelhuis, Tolhuistuin, Pakhuis De Zwijger en Jungle Amsterdam
13-24 juni 2017

CINEBLEND FESTIVAL is de nieuwe naam van het Beeld voor Beeld festival, het jaarlijkse documentaire filmfestival over culturele diversiteit, nu in zijn 27e jaar. Het festival is voortgekomen uit de visuele antropologie en vertoont documentaires over uiteenlopende (sub)culturen. Het is een ontmoetingsplaats voor filmmakers en publiek met verschillende culturele achtergronden. Een speciaal onderdeel van het programma is gewijd aan studentenfilms. Dit deel staat open voor studenten uit alle onderwijsprogramma´s op het gebied van visuele antropologie en de productie van documentaires. Alle filmmakers zijn tijdens het festival aanwezig voor een Q&A na vertoning van hun film.

Inzending staat open voor producties die zich bezighouden met cultuur, beeldvorming en/of sociale vraagstukken, of producties die passen binnen het thema van het festival. Dit jaar is het overkoepelende thema: 

Inclusie en uitsluiting

Volgens veel commentatoren, analisten en media is dit hét belangrijkste politieke en maatschappelijke issue van de 21e eeuw: wie hoort erbij en wie wordt uitgesloten? Culturele identiteit en nationalisme gaan hand in hand bij het definiëren van wie wordt binnen gesloten en wie er buiten valt. We vertonen films die processen van uitsluiting en inclusie zichtbaar maken. In de tweede festivalweek richten we ons in het kader van het Amsterdam Roots Festival op documentaires over Migratie en Muziek: welke rol speelt muziek bij het benadrukken van culturele en groepsidentiteit, met name in een migratiesetting?

Sluitingsdatum 18 april 2017, 17.00 uur.

De inschrijving is gesloten.

Openingsfilm bekend

Openingsfilm bekend

De openingsfilm van de 26e editie van het Beeld voor Beeld festival is bekend: 'Trapped by law' van Sami Mustafa (Kosovo, Servië, Duitsland | 2015 | 90 min | Engels, Duits, Roma gesproken, Engels ondertiteld).

Kefaet en Selami, twee Roma, broers en rappers, groeiden op in de hiphop cultuur van Essen, Duitsland. Kefaet werd geboren in Kosovo; op 4-jarige leeftijd werd hij door zijn ouders meegenomen naar Duitsland. Selami werd in Essen geboren en was nog nooit in Kosovo geweest. Tijdens een dramatische nacht in maart 2010 worden Kefaet en Selami naar Kosovo gedeporteerd, een onbekend land voor hen. Gescheiden van familie en vrienden proberen ze te dealen met de situatie en doen ze alles wat binnen hun macht ligt om terug te keren naar Duitsland. Maar de asielwet staat in de weg.

Geplaatst op 18 april 2016 door beeld voor beeld